Najważniejszym skutkiem niedoboru żelaza w organizmie jest niedokrwistość, czyli anemia. Objawy anemii to m.in.: bladość skóry, zmęczenie, osłabienie odporności. Dieta bogata w żelazo pomaga zachować zdrowie.

Żelazo można spożywać w dwóch postaciach: jako żelazo hemowe i żelazo niehemowe. To pierwsze jest łatwo wchłaniane i jego głównym źródłem są produkty, takie jak czerwone mięso i podroby. Z kolei żelazo niehemowe jest słabo wchłaniane. Można je znaleźć głównie w produktach pochodzenia roślinnego i zalicza się do nich np. szpinak, kakao i pietruszkę.

Normy żelaza i produkty bogate w żelazo

Normy żelaza zmieniają się zależnie od kilku parametrów. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek uzależnione jest m.in. od wieku, płci oraz aktywności fizycznej. I tak średnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi:

  •      dla mężczyzn – 6 mg/d,
  •      dla kobiet w wieku 19–50 lat – 8 mg/d,
  •      dla kobiet po 50. roku życia – 6 mg/d,
  •      dla kobiet w ciąży – 23 mg/d.

Aby zapewnić prawidłową podaż żelaza, a także przy niedoborze żelaza i anemii, można zacząć stosować Actiferol, który zawiera bioprzyswajalne żelazo (bezpieczne i dobrze przyswajalne). Poza tym bardzo ważne znaczenie ma dieta bogata w żelazo, dlatego warto zacząć jeść produkty, które są jego bogatym źródłem – są to np.: wątróbka wieprzowa, kakao, orzechy pistacjowe, natka pietruszki, migdały, pasztet pieczony, fasola, groch, płatki śniadaniowe, orzechy laskowe, kasza gryczana, chleb żytni razowy, jaja kurze, czekolada gorzka.

Niedobory żelaza

 

Niedobór żelaza w organizmie może spowodować wiele chorób. Zalicza się do nich anemia, czyli niedokrwistość. Kiedy zmniejszają się zapasy żelaza, dochodzi do powstawania coraz mniejszej liczby zdrowych czerwonych ciałek krwi i wtedy pojawiają się pierwsze objawy związane z niedoborem. Najważniejsze symptomy niskiego poziomu żelaza to:

  •      apatia oraz ciągłe zmęczenie bez powodu,
  •      bladość,
  •      sińce pod oczami,
  •      niezdrowy wygląd,
  •      ból i pieczenie gardła, jamy ustnej lub języka,
  •      zajady,
  •      osłabienie organizmu,
  •      bóle głowy,
  •      mniejsza sprawność myślenia i zapamiętywania.