Ciasta, ciasteczka, lody i inne desery o wiele lepiej smakują jeśli polejemy je z wierzchu czymś smakowitym. Większość z nas lubi smak czekoladowy. Dlatego tak wielu robiąc różnego rodzaju smakołyki używa polewy właśnie o takim smaku.

 

Przepisów na polewę czekoladową możemy znaleźć bardzo wiele zarówno na różnych stronach internetowych, jak i w czasopismach bądź książkach kucharskich. Zazwyczaj na pozór wydają się one bardzo łatwe. Kilka prostych składników, a jednak możemy napotkać pewne trudności. Polewa bardzo często rozwarstwia się, pęka lub nie ma połysku.

 

Ania Starmach poleca na swoim blogu kilka sprawdzonych przepisów. W jednym z nich zaleca aby użyć 100 ml śmietanki kremówki i czekolady. Śmietankę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady. Inną propozycją tej znanej blogerki kulinarnej jest polewa czekoladowa bez czekolady. 100 gram masła podgrzewamy z cukrem (80 gram). Następnie dodajemy trzy do czterech łyżek gorzkiego kakao do wypieków. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i gotowe.

 

Alternatywą dla tych propozycji może być ten przepis na Polewa czekoladowa:

 

Składniki potrzebne to:

 

– 4 łyżki prawdziwego kakao (gorzkie, ciemne);

 

– 120 gram mała;

 

– 3 łyżki mleka;

 

– 90 gram cukru pudru

 

Taką polewę wykonujemy w następujący sposób. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier puder. Stawiamy to na małym ogniu. Podgrzewamy, aż cukier puder nam się rozpuści. Gdy tak się stanie, dodajemy kakao. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ważne jest, aby podczas ostatniego etapy nie dopuścić do zagotowania się polewy.

 

Szukając przepisu na idealną polewę czekoladową, warto również sprawdzić ten oto przepis.

 

Skłądniki to:

 

– 80 gram masła;

 

– 4 łyżki cukru (50 gram);

 

– 2 łyżki gorzkiego kakao (15 gram)

 

– 2 łyżki wody.

 

Wykonanie jest bardzo podobne do tych, podanych we wcześniejszych propozycjach. Wszystkie składniki polewy  umieszczamy w rondelku (najlepiej z grubym dnem) i stawiamy na słabym ogniu. Ciągle mieszając czekamy do zagotowania się składników. Zdejmujemy z ognia. Nadal mieszamy do momentu połączenia się składników w jedną całość.