Kopytka to bardzo popularne i proste w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie nawet mało doświadczona pani lub pan domu. Istnieje kilka wersji kopytek, ale najpopularniejsza jest ta, w której wykorzystuje się twaróg i ugotowane ziemniaki.

 

Składniki

 

Do przygotowania kopytek potrzebne są następujące składniki: 0,5 kg ziemniaków, 150 g twarogu tłustego lub półtłustego, 1 jajko, około 150 g mąki pszennej oraz łyżka skrobi ziemniaczanej. Jako dodatek do kopytek można zaserwować między innymi podsmażoną na maśle tartą bułkę albo sos pieczarkowy bądź z prawdziwków. Dużą popularnością cieszą się też kopytka podawane w towarzystwie uduszonego na maśle z dodatkiem czosnku i śmietanki kremówki szpinaku.

 

Przygotowanie

 

Przygotowanie kopytek należy zacząć od ugotowania ziemniaków z lekko osolonej wodzie. Kiedy są już miękkie, należy je odcedzić i ostudzić, a następnie rozgnieść za pomocą tłuczka lub praski.  Ważne, aby zrobić to dokładnie, tak aby nie było żadnych ziemniaczanych grudek. Kiedy ziemniaki są letnie, można dodać pokruszony twaróg, mąkę, jajko i doprawić do smaku solą. Następnie całość należy wyrobić, a gotowe ciasto formować w wałeczki, które następnie lekko przygniatamy. Najlepiej jest to robić na wysypanej mąką stolnicy. Wałeczki ciasta powinny mieć średnicę około 2 – 2,5 cm.  Porcjujemy je przy użyciu noża na kluseczki o szerokości około 3 cm. W tak zwanym międzyczasie warto wstawić na gaz osoloną wodę, by kiedy zacznie się gotować, można było od razu wrzucać na nią uformowane kopytka. Po wypłynięciu na powierzchnię kluseczki nie powinny gotować się dłużej niż kilka sekund. Najlepiej serwować je od razu, bo najlepiej smakują świeżo ugotowane. Jeśli wszystkie kopytka nie zostaną zjedzone na obiad, można z powodzeniem zostawić je sobie na kolację lub inny posiłek. Odgrzewamy je albo w gorącej wodzie, albo na patelni, obsmażane na maśle. Każdy, kto lubi słodkie obiady, może dodać do ciasta cukru zamiast soli i gotować w nieosolonej wodzie. Pysznie smakują ze zrumienioną i osłodzoną bułka tartą albo jogurtowym sosem z dodatkiem  truskawek bądź innych sezonowych owoców.