Większość z nas lubi grzyby. Czy to świeże, czy marynowane, czy smażone zawsze dobrze smakują.

Jednak teraz chciałabym przedstawić przepis na grzybki w occie.

Nie jest to takie skomplikowane jak się wydaję, a efekt będzie genialny.

Czego potrzebujemy?

  • 1 kg grzybów (dowolnych, zależy co nam smakuje)
  • 15 dag cebuli
  • 2 szklanki wody (razem ok. 500 ml)
  • 1/2 szklanki 10% octu
  • kilka ziaren pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • nasiona gorczycy
  • sól oraz cukier do smaku

Przygotowanie:

Jak wyżej napisane, jakich grzybów użyjemy zależy od nas, ponieważ do marynowania nadają się prawie wszystkie grzyby.

Mała rada- najsmaczniejsze marynaty uzyskuje się z grzybów tego samego gatunku, między innymi prawdziwków, kurek, gąsek, maślaków, opieniek.

Wcześniej jednak trzeba przygotować grzyby. Należy odkroić im trzonki, obrać oraz opłukać je, w szczególności jeżeli dopiero przynieśliśmy je lasu bądź kupiliśmy.

Później grzyby z przyciętymi już trzonkami należ obgotować w dość dużej ilości lekko posolonej wody przez ok. 10 min. Następnie je odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Teraz układamy je wartstwami w słoiku. Przekładamy je cebulą, wcześniej pokrojoną w krążki i sparzoną wodą.

Do każdego ze słoików musimy dołożyć przyprawy: ziarna pieprzu (nie mielmy ich, takie są zdecydowanie lepsze), liść laurowy (2-4 listki powinny w zupełności wystarczyć), ziele angielskie, nasiona gorczycy (niezbyt dużo, ponieważ są one intensywne).

Zagotować dwie szklanki wody w niedużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć dodać pół szklanki octu. Tak przygotowaną zalewę doprawiamy solą i cukrem.

Teraz przelewamy ją do słoików, napełnionych grzybami, cebulą i przyprawami. Zakręcamy dobrze naczynia i pasteryzujemy je.

Uwaga! Czas gotowania grzybów w dużej mierze zależy od tego jaką pojemność ma słoik.

Jeżeli opakowanie ma 1-2 l powinniśmy je wstawić na 40 minut.

Natomiast większe zwykle trzymamy o jakieś 10 minut dłużej.

Nasze przetwoy najlepiej jeść parę dni po ich zrobieniu. Oczywiście gotowe są już po pasteryzacji, ale później mają lepszy smak.

Takie grzyby często pojawiają się na stołach jako małe przekąski i są doskonałym dodatkiem do różnych dań.

Smacznego!